Wat zijn de regels

Ken jij de regel “50 dagen/jaar” – en meer in bepaalde sectoren? Vanaf januari 2017 geldt die niet meer! Eén enkele regel voor iedereen: die van 475 uur per jaar.

Vanaf 1 januari 2017 kunnen jobstudenten die minstens 15 jaar zijn 475 arbeidsuren presteren aan verminderde sociale bijdragen (2,71% in plaats van de 13,07% voor de werknemers die geen student zijn).

Deze verandering maakt het mogelijk om niet meer “een dag te verliezen” wanneer je minder dan 7u per dag werkt. Vanaf nu geldt: 1 gepresteerd uur = 1u minder op de jaarlijkse teller van 475u.

Hoe kan je je uren controleren? Niets is zo eenvoudig: ga naar www.studentatwork.be of naar de app student@work – 50days.

Verminderde sociale bijdrage, wat verandert dat?
Dit betekent dat je werkgever en jij, in tegenstelling tot een werknemer die geen student is, minder sociale bijdragen betalen. Zo verdien je “meer” in nettoloon dan een werknemer die geen student is, maar wordt jouw werk niet geteld en erkend in de sociale zekerheid (er wordt niets meegeteld voor het aantal jaren van je loopbaan, je werkloosheid, je pensioen, enz.).

Opgelet! Als jij 240u werk per kwartaal overschrijdt (behalve tijdens de zomer) riskeren jouw ouders of jij de kinderbijslag te verliezen!

Ook als jij te veel verdient: als jij een zeker inkomensbedrag overschrijdt, zullen je ouders (als jij fiscaal ten laste van hen bent) of jij belast worden op het inkomen dat jij verdient.

Je vindt heel veel informatie op de website http://jeunes-fgtb.be/ en http://www.jouwstudentenjob.be.

Kinderbijslag, waar dient dit voor?
Het principe van de kinderbijslag is om financieel in de behoeften van het kind te voorzien vanaf de geboorte tot de volwassenheid en om zo de uitgaven van de ouders te verlichten. Deze uitkering komt uit de overheidskas en wordt gegeven aan alle kinderen van wie een van de ouders bijdragen heeft betaald of betaalt in België. Deze steun is forfaitair en varieert in functie van de leeftijd van het kind. Het bedrag kan variëren in geval van een specifiek statuut: wees, erkende handicap, enz.

De regel: je ontvangt kinderbijslag zonder bijzondere voorwaarden tot 31 augustus van het kalenderjaar waarin jij 18 jaar wordt.

Eens 18 jaar:

  • Zolang jij je middelbare studies verderzet (met een minimum van 17 lesuren) of hogere/universitaire studies (met een minimum van 27 studiepunten per academiejaar);
  • Maar indien jij de 240u arbeid per kwartaal niet overschrijdt (behalve in juli-augustus-september zolang je je studies verderzet),
  • Dan: ontvangt jij elke maand kinderbijslag totdat je 25 jaar bent.