Leerjongeren

Als leerling(e) is het moeilijk om alles te snappen en je rechten te verdedigen. Er bestaan heel wat verschillende soorten scholingen en stages. Al naargelang het soort opleiding dat jij volgt (alternerend leren) verschilt jouw contract of overeenkomst en ben je beter of minder beschermd. Het is niet omdat jij leerling(e) bent dat je niet beschouwd kan worden als een werknemer in de onderneming waar jij 3 tot 4 dagen per week werkt!

Volgens ons draag jij bij aan het produceren van rijkdom en moet je dus correct beloond en beschermd worden tegen een hele reeks risico’s (ongeval, ziekte, werkloosheid,…). De ABVV-Jongeren ijveren daarvoor.

Voor het opleidende deel is het volgens ons van uiterst belang dat de school of het opleidingscentrum een algemene kwalitatieve scholing levert waar je op kan terugvallen als de beroepsopleiding in de onderneming je niet direct naar een job leidt.

De opleiding die jouw werkgever biedt, moet gecontroleerd worden en bepaalde doelstellingen behalen met het oog op jouw diploma.

Geen sprake van dat jij als goedkope arbeidskracht ingezet wordt!