6 december 2022
17:00 - 20:00
In DK, Denemarkenstraat 70B - 1060 Brussel

[Afgelopen]Debat avond: Extreemrechts, de geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier)

Op dinsdag 6 december komt historicus en auteur Vincent Scheltiens spreken over extreemrechts dat terrein wint door zich voor te doen als mainstream.

Als extreem rechts helemaal terug is komt dat omdat het nooit echt verdwenen is. Integendeel! Extreemrechts wint vandaag terrein, zowel in België als in andere Europese landen en zelfs buiten ons continent.

In hun recente publicatie ‘Extreemrechts, de geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier)’ (2021, Éditions Du Cerisier/A.S.P. Editions) tonen Vincent Scheltiens en Bruno Verlaeckt aan hoe sterk de partijen en bewegingen die voortkomen uit radicaal rechts punten als nationalisme, xenofobie, racisme, homofobie, haat tegen feministen en transgenders met elkaar gemeen hebben.

Van welke instrumenten maakt extreemrechts gebruik en wat zijn hun huidige strategieën in België en meer algemeen in Europa? Op deze fundamentele vraag tracht historicus  Vincent Scheltiens een antwoord te geven tijdens onze debatavond. Met de voorstelling van zijn boek zal de auteur het hebben over de verschillende manieren om een alternatief en humaan sociaal project te verdedigen waarbij pistes voor het herstel van solidariteit en verbondenheid centraal staan.

Dit debat is een gelegenheid om elkaar te ontmoeten rond een concrete utopie die ambitieus genoeg is om tot een echte sociale verandering te leiden en een collectieve actie op te bouwen.

De auteurs:

Vincent Scheltiens is historicus en gastprofessor in het departement geschiedenis van de universiteit van Antwerpen. Bruno Verlaeckt is ABVV-voorzitter van de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland. Samen onderzoeken ze in dit werk de tijdsperioden die regelmatig worden aangehaald in onze hedendaagse discussies. Ze analyseren de huidige bewegingen die zich binnen en buiten onze grenzen ontwikkelen.

De avond gaat door in het Frans. Er is simultaan vertaling naar het Nederalnds voorzien.

Gratis toegang.

Reserveer je plaats ten laatste op 1 december 2022 via de volgende link:

Ik reserveer mijn plaats

Deze activiteit wordt georganiseerd door CEPAG Brussel in het kader van de reeks ‘fureur de lire’ met de steun van ABVV-Brussel en de Federatie Wallonië-Brussel.