Onze waarden en onze strijd
Onze waarden en onze strijd
Als socialistische vakbond verdedigen we een rechtvaardige en gelijke samenleving.
Gelijke behandeling van iedereen vormt onze rode draad. De strijd tegen seksisme, racisme, LGBT-fobie en alle vormen van discriminatie zijn onze fundamentele prioriteiten.
Onze strijd is tweeledig: de legitieme eisen van werknemers concretiseren en tegelijkertijd de samenleving hervormen.
Ons leidmotief: onderhandelen waar mogelijk, strijden wanneer nodig!
Kwalitatieve jobs staan centraal in onze prioriteiten
Als vakbondsorganisatie staat kwalitatieve tewerkstelling bovenaan op onze prioriteitenlijst.
Met onze barometers over de kwaliteit van de tewerkstelling objectiveren we de arbeidssituatie in Brussel en geven we concrete oplossingen voor banen met meer kwaliteit.
Onze vertegenwoordigers zetelen in de beheerscomités van Actiris, Brupartners (Economische en Sociale Raad voor Brussel) en andere Brusselse overlegorganen om de kwaliteit van de tewerkstelling in het Brussels gewest te verbeteren.
We besteden ook bijzondere aandacht aan het behoud en de ontwikkeling van de industriële tewerkstelling, in het kader van de transitie naar een duurzame economie.
Voor fatsoenlijke en toegankelijke huisvesting
Het recht op waardige huisvesting is een basisrecht dat in de Grondwet is vastgelegd. Omdat huisvesting veel meer is dan enkel een behoefte: een dak boven je hoofd is de basis van je sociale en affectieve leven.
Als actief lid van het Platform Huisvesting bundelen we de krachten met verenigingen en andere vakbonden om het recht op huisvesting in het Brussels Gewest te verdedigen.
Wij zijn ook lid van de Commissie Huisvesting van Brupartners en van de Adviesraad voor Huisvesting waar onze vertegenwoordigers ervoor ijveren dat de toegang tot degelijke en betaalbare huisvesting voor alle Brusselaars realiteit wordt.
Diversiteit en inclusie op de werkvloer bevorderen
Sinds vele jaren engageert ABVV-Brussel zich actief tegen alle vormen van discriminatie en voor de bevordering van diversiteit.
Dankzij onze actieve deelname in gewestelijke instanties zoals Actiris en Brupartners nemen wij deel aan de beslissingen en acties die de diversiteit in het gewest bevorderen.
Wij organiseren specifieke opleidingen voor vakbondsafgevaardigden om hen de nodige tools aan te reiken in de strijd tegen discriminatie en voor diversiteit op de werkplek. We organiseren ook sectorale workshops over specifieke kwesties in verband met diversiteit en discriminatie in verschillende sectoren.
Onze vakbondsafgevaardigden dragen bij aan diversiteitsplannen in bedrijven en openbare instellingen: we zijn daarom belangrijke spelers in de ontwikkeling van een beleid dat diversiteit valoriseert.
We begeleiden onze leden die het slachtoffer zijn van discriminatie en we bieden hen concrete ondersteuning in samenwerking met UNIA.
We werken ook samen met de andere vakbonden om deze strijd te versterken en zo onze krachten te bundelen voor een grotere impact. Meer informatie over onze collectieve acties vind je op de website van de Cel Intersyndicale Diversiteit, Diversities.brussels.
Strijden tegen seksisme en genderdiscriminatie
Genderstereotypen en seksisme zijn hardnekkig, zowel op het werk als in de samenleving.
In ABVV-Brussel zijn we ervan overtuigd dat een transversale aanpak van deze uitdagingen onontbeerlijk is om de impact van onze acties te versterken.
Wij bestrijden vastbesloten deze discriminatie met verschillende middelen:
- Actieve verdediging van vrouwenrechten 1 en van LGBTQIA+: we nemen deel aan de Gezinsraad en in de Brusselse Raad voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
- Bewustwording en educatie: we stellen artikels, brochures, vormingen en lezingen samen om beter te informeren over gender- en discriminatieproblematieken.
- Het militantisme en de feministische reflectie: we moedigen militant engagement aan in het Vrouwencomité Eliane Vogel-Polsky, een gekozen niet-gemengde ruimte voor vrouwelijke empowerment.
Het milieu-engagement van een vakbond in de stad
Als vakbond in de stad is milieubehoud enorm belangrijk voor ons.
In samenwerking met de twee andere Brusselse vakbonden sturen we het BRISE-netwerk aan, een intersyndicaal initiatief dat het milieubewustzijn van onze militanten wil aanwakkeren.
We zorgen er ook voor dat het gewestelijk beleid ecologische thema’s oppikt via overlegorganen zoals Brupartners en de Raad voor het Leefmilieu in Brussel.
Toegang tot kwaliteitsvolle zorg voor iedereen
ABVV-Brussel verdedigt gezondheidzorg die toegankelijk is voor iedereen, ongeacht de economische of sociale situatie van elke persoon.
We nemen actief deel aan het paritair beheer van het gewestelijk volksgezondheidsbeleid bij Iriscare, Brupartners en andere Brusselse gezondheidsgerelateerde organisaties.
Voor een veilige en duurzame mobiliteit in Brussel
ABVV-Brussel is van mening dat stedelijke mobiliteit de behoeften van burgers, werknemers en bedrijven moet respecteren en tegelijkertijd de levenskwaliteit in Brussel moet verbeteren.
We zetten ons in voor een transitie naar een duurzame mobiliteit binnen de Gewestelijke Mobiliteitscommissie en Brupartners. Dit betekent een aanbod van milieuvriendelijk transport dat voor iedereen toegankelijk is.
Opleiding, een recht voor alle werknemers
Voor ABVV-Brussel is opleiding een essentieel recht is voor elke werknemer, met of zonder werk.
We pleiten voor een benadering van opleiding als een middel voor empowerment, integratie en professionele ontwikkeling.
Binnen Brupartners, IBEFE en BANSPA promoten we een visie op opleiding als middel tot emancipatie en professionele ontwikkeling.
Ons doel is om elke werknemer in staat te stellen zijn of haar vaardigheden te vergroten en zich aan te passen aan veranderingen in zijn of haar sector, en zo te zorgen voor een duurzame en verrijkende integratie op de arbeidsmarkt.
- Het woord “vrouw” omvat elke persoon die geen cis-man is (d.w.z. een man die zich herkent in het gender dat hem bij de geboorte is toegewezen)