FR
NL


De Actieve Welvaartsstaat, vaart de werknemer er wel bij?

06/12/2006

Deze brochure onderzoekt het concept van de actieve welvaartsstaat, een benadering van sociaal beleid die gericht is op het verhogen van de werkgelegenheid en de arbeidsparticipatie, met de nadruk op het inschakelen van zoveel mogelijk werknemers op de arbeidsmarkt. Het aangekondigde doel van dit model is armoede te verminderen door werk te bevorderen als bescherming tegen sociale uitsluiting. Dit model roept echter verschillende vragen en kritiek op, vooral wat betreft de impact op arbeidsvoorwaarden en ongelijkheid.

Aan de hand van bijdragen van experts en actoren uit de sector analyseert de brochure de gevolgen van dit model voor werknemers, waarbij vooral de risico’s worden belicht, zoals de druk op de lonen en de individualisering van verantwoordelijkheden. Ook worden alternatieven en mogelijke syndicale actiepunten gepresenteerd om de belangen van werknemers te verdedigen in een context van ingrijpende sociale hervormingen.

Deze publicatie is onderdeel van een noodzakelijk debat over de toekomst van werk en sociaal beleid in België, met een kritische analyse van het systeem van de actieve welvaartsstaat en de uitdagingen waarmee werknemers in een veranderende economische context geconfronteerd worden.

De Actieve Welvaartsstaat, vaart de werknemer er wel bij?