Jeunes Chomeurs
12 december 2019
18:00
Dk, Denemarkenstraat 70b, Sint-Gillis

Werklozen, Jongeren, Artikel 60-ers,… Allemaal schuldig?

Hoewel de Brusselse werkloosheid sedert 2013 voortdurend daalt, gaat er achter deze cijfers een bedenkelijke realiteit schuil: de groeiende precarisatie van de werknemers op de arbeidsmarkt. Zo is 56.5% van de Brusselse werknemers tussen 15 en 24 jaar momenteel aan het werk met een tijdelijk contract onder het motto “beter dat dan niets”.

Verder moet de daling van de werkloosheid gerelativeerd worden want heel wat werklozen verloren hun recht op uitkeringen. In januari 2015 werden ongeveer 50.000 personen uitgesloten door de beperking in de tijd van de inschakelingsuitkeringen. Sindsdien worden door deze maatregel doorlopend werklozen uit het systeem geduwd. Meer in het algemeen hebben de degressiviteit van de uitkeringen en de verstrenging van de controle en activering de situatie van werklozen alleen maar onzekerder gemaakt.

Verder werden er maatregelen genomen om studentenarbeid te “vergemakkelijken”, wat de concurrentie tussen werknemers op de arbeidsmarkt nog verder doet toenemen. Door de uitsluitingen zagen heel wat mensen zich gedwongen om een beroep te doen op het OCMW van hun gemeente. Anderen zijn door de administratieve mallemolen gewoon van de radar verdwenen.

  • Wat is er van hen geworden?
  • Welke moeilijkheden wegen vandaag op de jongeren en ook op de ouderen in hun zoektocht naar werk?
  • Is de controle op hun beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt nodig en aangepast?
  • Wat als jonge en minder jonge Brusselaars de garantie hadden om een job te vinden met echte toekomstperspectieven?

Deze vragen en nog meer komen aan bod op donderdag 12 december in Dk (Denemarkenstraat 70b in Sint-Gillis) vanaf 18u. Deze debatavond wordt georganiseerd door de Brusselse Vakbondsschool, het collectief Résiste! en de Brusselse ABVV-Jongeren.

We gaan van start met een After-non-work met welkomstdrink van 18u tot 19u. Een sketch met een rollenspel opent de uitwisseling tussen de zaal en de sprekers, te weten:

  • Yves MARTENS, van Collectif Solidarité contre l’Exclusion
  • Gérald RENIER, Brusselse Vakbondsschool & collectief Résiste!
  • Catherine OPALINSKY, Brusselse ABVV-Jongeren
  • Bruno CROP, Dienst Begeleiding Werkloosheid van ABVV-Brussel

*Tijdens deze debatavond is Frans de voertaal.

*De Vakbondsschool van Brussel is een initiatief van CCB (Centrale Culturelle Bruxelloise), met de steun van ABVV-Brussel, CEPAG (Centre d’Education Populaire André Genot) en de Franse Gemeenschap.