19 september 2019
19:00 - 21:00
Au Dk, Rue du Danemark 70b à Saint-Gilles

“Het middenveld: welke mogelijke allianties?”

Gele Hesjes, Youth For Climate, Hart Boven Hard, Acteurs des Temps Présents, het Burgerplatform,… De laatste regering kreeg te maken gekregen met een hele reeks tegenbewegingen die hun onvrede uitten, die het gebrekkig functioneren van het beleid aanklaagden, en die zelfs cruciale overheidstaken op zich namen. Deze mobilisering van het middenveld zonder weerga domineerde de media en de politiek met thema’s die tijdens de laatste verkiezingscampagne en de daarop volgende regeringsvorming heel hard meespeelden.

Maar wat is dat, het middenveld? Hoe zijn die verschillende bewegingen ontstaan? Hoe zijn ze georganiseerd om op het beleid te wegen? Wat is hun relatie met de vakbonden? Hoe zijn ze in het beleid verankerd? En hoe is hun band met vrouwen en mannen die zelden van zich laten horen in het publieke debat en in politieke acties? En nu, hoe willen ze zich organiseren om verder mee te tellen? Behoren onderlinge allianties tot de mogelijkheid?

In dit politieke najaar tekenen wij present voor een eerste donderdagse debatavond met de Brusselse Vakbondsschool* om deze onderwerpen aan te kaarten met:

  • Séverine Acerbis, van La Coordination, een initiatief van de niet-gouvernementele verklaring van het middenveld.
  • Julie Schummer van Youth For Climate, die de jongeren van de schoolbanken naar de straat haalde
  • Sylvie Pinchart, van Lire & Ecrire, een organisatie die ongeletterde mensen ondersteunt
  • Marie-France Gobert van de Gele Hesjes, die de traditionele mobilisering een flinke schop gaven

Adres: in “DK”, Denemarkenstraat 70b in 1060 Sint-Gillis

Gratis toegang – Afterwork vanaf 17u30 –De avond gaat door in het Frans.

  • De Brusselse Vakbondsschool is een initiatief van de CCB vzw (Centrale culturelle bruxelloise) met de steun van ABVV-Brussel, CEPAG vzw (Centre d’Education populaire André Genot) en de Franse Gemeenschap.