Eliane Vogel Polsky
10 oktober 2019
18:30
Dk, Denemarkenstraat 70b, Sint-Gillis

De feministische en syndicale strijd vroeger en nu

Vertoning van een documentaire over Eliane Vogel-Polsky, gevolgd door een debat over feminisme en de vakbondsstrijd van nu.

 

Eliane Vogel-Polsky. Deze naam zegt je misschien (nog) niet veel, maar deze vrouw met overtuiging heeft een hele generatie werkneemsters en vakbondsmilitantes gevormd en geïnspireerd.

Als feministisch activiste en professor sociaal recht aan de ULB liet Eliane Vogel-Polsky voor het eerst van zich horen in 1966 door de “machine-vrouwen” te verdedigen, de stakende arbeidsters van de wapenfabriek FN Herstal.

Als overtuigde en overtuigende feministe, en groot voorstander van genderevenwicht, diende zij de eerste klacht in over loongelijkheid bij het Europees Hof van Justitie. Dat was de zaak Gabrielle Defrenne.

Nadien zette zich in voor het “institutioneel” feminisme en engageerde ze zich voor de bevordering van positieve acties op zowel Belgisch als Europees niveau.

 

Op het moment dat de Stad Brussel besloten heeft deze uitzonderlijke vrouw hulde te brengen door een straat naar haar te vernoemen, nodigt het Vrouwencomité Eliane Vogel-Polsky (opgericht binnen de Brusselse Vakbondsschool*) iedereen uit om op donderdag 10 oktober de geschiedenis van deze pionier van gelijkheid van vrouwen en mannen te (her)ontdekken. We vertonen een documentaire van Haleh Chinikar en Agnès Hubert over haar leven, gevolgd door een debat over de hedendaagse feministische en vakbondsstrijd, met:

 

  • Dominique Fervaille, voorzitster van het Vrouwencomité Eliane Vogel-Polsky
  • Estelle Ceulemans, algemeen secretaris ABVV-Brussel
  • Laurent Vogel, European Trade Union Institute
  • Ans Persoons, schepen van de Stad Brussel
  • Nawal Ben Hamou, staatssecretaris van het Brussels Gewest
  • Pascale Vielle, hoogleraar aan de UCL (onder voorbehoud)

 

Programma:

18.30 Onthaal en vertoning van de documentaire (Frans gesproken, met Nederlandse ondertiteling)
19.20 Debat “Feminisme en vakbondsstrijd nu”

 

Georganiseerd door de Brusselse Vakbondsschool*

In samenwerking met Actrices et Acteurs des Temps Présents

Plaats: DK, Denemarkenstraat 70B, 1060 Sint-Gillis

Gratis  –Deuren open vanaf 18u – In de loop van de avond worden broodjes aangeboden

*De Brusselse Vakbondsschool is een initiatief van de vzw CCB (Centrale culturelle bruxelloise) met de steun van ABVV-Brussel, CEPAG vzw (Centre d’Education Populaire André Genot) en het ministerie van de Federatie Wallonië-Brussel.