1 mei 2019
13:00
Rouppeplein, Brussel

Feest van de arbeid : “Voor een degelijke job. Niet zomaar een job”

Op 26 mei 2019 gaan de Brusselaars naar de stembus voor de gewestelijke, federale en Europese verkiezingen. Op 1 mei 2019 tonen ABVV-Brussel en FSMB (Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant) hun ambities voor Brussel. Een exclusieve openluchtexpo brengt 5 jaar strijd in beeld. In de Agora geven debatten het woord aan de werknemers. Er worden zo’n 7.000 tot 10.000 personen verwacht.

 

“In december stelde het ABVV van Brussel zijn memorandum voor en lanceerden we een campagne om de werkneemsters en werknemers opnieuw centraal te stellen op de politieke agenda,” verklaart Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van ABVV-Brussel. “Een progressistisch pleidooi dat streeft naar het recht op echte levenskwaliteit op vlak van huisvesting, gezondheid en mobiliteit voor iedereen, het behoud van ons Brussels model van samen-leven, en de verdediging van kwaliteitsvolle jobs in ons gewest. Op 1 mei, aan de vooravond van verkiezingen die uiterst belangrijk zijn, blijven wij de Brusselaars ervan overtuigen dat anders en beter mogelijk is.”

Ter herinnering, het 1 meifeest wordt georganiseerd door het ABVV van Brussel sedert 1994 (en sedert 2005 samen met de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant), in samenwerking met de stad Brussel en CCB (Centrale Culturelle Bruxelloise vzw), en met steun van P&V Verzekeringen.

Dit jaar staan er 3 groepen op het podium: Gustave Brass Band opent het feest met een pittig repertoire. Ze zijn de winnaars van Working Class Live, de muzikale springplank van de Brusselse ABVV-jongeren. Vervolgens is Marka aan de beurt. Samen met zijn gasten zet deze echte Brusseleir het Rouppeplein in vuur en vlam. Eindigen doen we met Mister Cover, een feestband die je op sleeptouw neemt doorheen de eighties en nineties.

Tot slot twee nieuwigheden. In de Agora zijn er uitwisselingen en debatten over de huidige en toekomstige strijdpunten. Verder onthalen we een fototentoonstelling die werd samengesteld met het fotografencollectief Krasnyi, en die vijf jaar strijd in beeld brengt.

Een militant dorp met 50 verenigingen maakt het feest compleet!

 

PROGRAMMA:

 

 • 11:00 Betoging – Poelaertplein
 • 13:00 OPENING van de locatie
 • 13:45 AGORA – Vakbondsmeeting van 1 mei 2019
 • 14:45 Fanfare – Opening van het feest
 • 15:00 AGORA – Debat: Verdeelde strijd? Actietheater van de groep Reageer, een militantengroep die de arbeidswereld wil alarmeren voor het gevaar van extreemrechts.
 • 15:30 Concert – Gustave Brass Band – Winnaars Working Class Live 2019
 • 16:15 AGORA – Debat: Welk feministisch verzet tegen neoliberaal rechts? Debat door het Comité Eliane Vogel-Polsky en FPS.
 • 16:45 Concert – Marka and Friends
 • 17:30 AGORA – Debat: Jongeren: allemaal schuldig? Theater en debat met groep Resist, de Brusselse ABVV-jongeren en de dienst begeleiding van het ABVV-Brussel.
 • 18:30 Concert – Mister Cover
 • 20:00 SLOT