27 november 2022
13h30
Kunstberg

Betoging // STOP geweld tegen vrouwen, op het werk en overal // deze zondag 27/11/2022

25 november is de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is meer dan één op de drie vrouwen wereldwijd het slachtoffer van geweld, in haar privéleven, openbare leven of beroepsleven.

Om (nogmaals) onze stem te verheffen tegen deze onaanvaardbare situatie, organiseert het platform Mirabal, waarvan het ABVV lid is, een grote betoging in Brussel op zondag 27 november.

De cijfers van de WHO zijn schrikbarend: een op de vier vrouwen is slachtoffer van huiselijk geweld, en 64 % van de moorden op vrouwen wordt gepleegd door haar partner of een familielid. Voor de mannen bedraagt dit cijfer 36 %.

In België zijn sinds 2017 152 vrouwen overleden door vrouwengeweld, en dit jaar alleen al tellen we 20 feminicides. De namen en plaatsen veranderen, maar niet de situatie van de vrouwen. Dit gendergerelateerd geweld is onaanvaardbaar. Onze moeders, zusters,  dochters, vriendinnen, collega’s, buren, kunnen op een dag geconfronteerd worden met dit soort geweld, of het nu fysiek, seksueel, economisch, psychologisch of institutioneel is.

Laten we dus op 27 november 2022 op straat gaan in Brussel, want het is dringend nodig om de overheden (op alle niveaus) aan te sporen hun collectieve verantwoordelijkheid te nemen en de verplichtingen na te komen die België is aangegaan bij de ratificatie van de Istanbul-conventie in 2016.

Afspraak aan de Kunstberg te 1000 Brussel (naast het Centraal Station)

12u00 : dorp met dorp met feministische stands

13u30 : vertrek van de manifestatie

Doe mee met het rode blok van het ABVV en zeg STOP aan geweld tegen vrouwen en NEE aan seksisme op het werk, deze zondag 27 november.

Tot zondag kameraden!

Meer info over de manifestatie